Dit was onze eerste klus voor een Televisie productie, een van onze leden maakte een korte afstudeerfilm bij haar afstuderen van de Nederlandsche Film en Televisie academie.

De film speelt in 1945 en gaat over 2 jonge vrienden die een achtergebleven Duitse soldaat vinden in hun pas bevrijde dorpje.
Deze verstopt zich en wil naar huis, hij gijzelt de twee jongens en dwingt hen hem naar de grens te begeleiden.
Een van de jongens is tijdens de bezetting zijn broer verloren, deze zat in het verzet en is door de Duitsers doodgeschoten.
Maar de Duitse soldaat die hij nu naar de grens moet brengen lijkt erg op zijn overleden broer en hij is ook best aardig.
Zijn vriend daarentegen haat alle Duitsers en denkt nu de kans te krijgen als nog een verzetsdaad te plegen.
Een lange en gevaarlijke reis begint door het door oorlog verscheurde Nederland.

Voor deze productie namen wij voornamelijk het historisch onderzoek voor onze rekening maar hielpen ook bij het aankleden van een verlaten Duits hoofdkwartier en een bevrijde straat in een dorpje, inclusief figuranten, Canadese soldaten, een Jeep, etc.

Deze korte film is op televisie uitgezonden door de Avro rondom de Nationale herdenking.

De pers was bijzonder enthousiast over de film en over de algemene sfeer, die wij mede hebben gecreëerd.

 

De jongens vinden de achtergebleven Duitse soldaat.

 

Canadese soldaten racen voorbij in een Jeep met hun Duitse krijgsgevangene.

 

Een Nederlandse politieagent op zijn fiets houd het drietal tegen, maar hij heeft niet door wat er aan de hand is en laat ze doorlopen.

Een recensie van deze film, geschreven door de bekende film criticus Hans Beerekamp:
"Er wordt opvallend veel Duits gesproken in de eindexamenfilms van dit jaar. Logisch is dat in Afscheid, een van de weinidge traditioneel-realistische speelfilms, die zich afspeelt in 1945 vlak na de bevrijding, wanneer twee Hollandse jongens gegijzeld worden door een achtergebleven Duitse soldaat. Regisseuse Joeri Teeuwisse maakt een vlekkeloze historische reconstructie en slaagt er met grote beheersing van de materie in om alle dilemma's van collaboratie en verzet in een onverwachte context samen te ballen tot een knap scenario, dat goed verfilmd werd."

Terug naar ons CV