Klik hier om de website van het museum vd 20e eeuw te bezoeken!Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn keerde op zondag 1 mei 2005 terug in de tijd. Enkele acteurs van onze groep speelde het leven van een gezin na tijdens de Hongerwinter van 1944/1945, nu 60 jaar geleden.
In het bijzonder mooie museum bewoonden ze de oude stijlkamers, speciaal voor deze gelegenheid flink ongezellig gemaakt, geen electrisch licht, verduisteringsdoek voor het raam en de mooiste spullen lagen klaar om naar de Zwarte Markt gebracht te worden.
Ze lieten het publiek zien hoe mensen om gingen met de tekorten en honger, de kinderen van onze groep hadden het continue over eten en lange discussies over wat er gegeten zou worden na de bevrijding.
Moeder was continue in de weer met de bonnen, haar versleten schoenen en het herstellen van kousen.
De onderduiker deed zijn best de familie niet tot te veel overlast te zijn door stug door te lezen in zijn studieboeken.
Het was een heel bijzonder optreden dat veel los maakte bij de bezoekers, we lieten ze Gaarkeuken soep proeven (water met een smaakje) en lieten ze tulpenbollen zien die al in de pan lagen voor de avondmaaltijd.
Ook dook onze onderduiker soms vliegensvlug zijn kast in als er buiten een vrachtwagen stopte en lieten we bezoekers meeluisteren naar originele opnames van Radio Oranje via onze verborgen radio in een koffieblik.
Enkele malen bleek ons optreden bijzonder emotionele herinneringen boven te brengen bij de oudere bezoekers, gelukkig bleken ook deze bezoekers juist erg blij met wat wij deden daar die dag in het museum.
Het was een zwaar maar ook mooi optreden waar we zeker met trots op terug kijken, hopelijk treden we in de toekomst nog vaker op in dit prachtige museum.

Klik op een van de foto's voor een grotere kleurenversie
Foto's o.a. gemaakt door Marco Hilgers.

 

Marloes vult een bon in voor nieuwe schoenen terwijl een bezoekster luistert naar Radio Oranje.

Marloes en onderduiker Caspar vertellen de bezoekers over de moeilijkheden van die laatste maanden van de bezetting.

 

Anne heeft geen puf meer, ze heeft alleen nog honger.
Let u ook op de door het HAB3045 voor ons nagemaakte houten hongerwinterschoenen.

Onze geallieerde soldaat met zijn jeep en de zojuist bevrijde Matthijs.
De jeep reed door de buurt van het museum met bevrijdingsmuziek en de soldaat deelde foldertjes uit van het museum.